Lluita Legal

Des de l’ inici del projecte, l’Assemblea per la Comunicació Social es va plantejar com a objectiu crear canals de comunicació propis i aconseguir l’eliminació de les barreres legals amb les quals topa la lliure comunicació en l’espai radioelèctric. A més a més, i cada cop més, topa també la comunicació a través de les xarxes digitals.

En aquest apartat trobareu els diferents capítols de l’activitat de l’ACS i d’altres col•lectius en l’àmbit de la regulació, una telenovel•la de polítics, lleis, sancions, trobades, esmenes, coordinacions, que de moment han servit per mostrar i documentar els límits del sistema político-legal per permetre espais de comunicació lliure, no comercial, de gestió col•lectiva, però que no ha estat tant exitosa en aconseguir derrogar del tot aquestes barreres legals.

Tot i que s’ha avançat en el reconeixement de drets que suposa la inclusió dels mitjans audiovisuals, sense afany de lucre, en les lleis audiovisuals catalana i espanyola. Les ràdios i televisions lliures i comunitàries segueixen sense poder accedir a una emissió legal, fet que està motivant encara alguns processos sancionadors, a més dels problemes derivats de la situació d’incertesa legal. A més, els reglaments que s’estan desenvolupant, molt lentament, no garanteixen les possibilitats de les ràdios i televisions lliures i comunitàries, alternatives o del tercer sector. Sinó ben al contrari, en limiten les seves possibilitats.

La lluita legal que s’ha desenvolupat al llarg de la història dels mitjans lliures i comunitaris connecta ara amb altres lluites legals en activitats relacionades com les telecomunicacions, els serveis digitals i els drets d’autor. També en aquests àmbits hi ha confrontació entre el model comercial neoliberal, que ha anat avançant tot limitant també l’abast del model públic, i propostes que es mouen en l ‘àmbit del domini públic, l’anomenat Commons o la informàtica i les xarxes lliures i obertes.

En aquest apartat podeu veure que s’està fent i que s’ha fet a nivell català, espanyol i europeu en relació: a la regulació de les ràdios i televisions lliures i comunitàries, a les telecomunicacions i espai radioelèctric, i amb els drets d’autor. També hi ha informació sobre els processos sancionadors que s’han obert contra iniciatives de mitjans, xarxes i continguts lliures. Per tant, aquest és un espai en construcció on seran benvingudes les aportacions.